U većini linija za pakovanje redoslijed operacija počinje pripremom boce. To uključuje organiziranje i postavljanje boca na pokretnu traku za transport do stanice za čišćenje. Mašine za ispiranje boca koriste se za evakuaciju prašine i drugih sitnih čestica iz staklenih, metalnih i plastičnih boca i čiste ih prije flaširanja. Ovi zagađivači se često nakupljaju u boci tokom transporta ili skladištenja i moraju se ukloniti kako bi se dobila čistija boca.

Naše mašine za pranje boca dizajnirane su sa fokusom na fleksibilnost, svestranost i jednostavnost. Mehaničke komponente naše mašine za čišćenje boca omogućavaju pokretanje mnogih oblika i veličina posuda uz jednostavnu promenu, koristeći malo ili nimalo delova za menjanje. Napredne PLC kontrole na dodirnim ekranima na našim uređajima za ispiranje pružaju mogućnost pohranjivanja više programa u PLC kontroleru, dodatno smanjujući vrijeme promjene. Postavke za pranje, čišćenje i indeksiranje kontejnera lako se programiraju i spremaju pomoću našeg automatskog načina podešavanja uređaja za ispiranje, što omogućava brzo i bez napora da se izmjene čistača boca izvrše brzo i bez napora.

Pogledaj video

Automatska mašina za ispiranje vode za flaše

Pogledaj video

Linearna automatska mašina za pranje boca

Pogledaj video

Mašina za pranje sa rotacionim mlazom za pranje boca

Pogledaj video

Automatska mašina za pranje boca sa bubnjem

Kontejneri mogu skupljati prašinu ili ostatke iz procesa proizvodnje boce, tokom transporta ili čak tokom skladištenja dok čekaju da se koriste na liniji za pakovanje. Za brojne različite industrije, osiguravanje da su spremnici čisti prije uvođenja proizvoda može biti vrlo važan korak. Kompanije za proizvodnju hrane i pića i druge industrije koje proizvode jestive ili potrošne proizvode, na primjer, ne bi željele da se njihovi proizvodi kontaminiraju tokom procesa pakiranja. Druge industrije mogu imati svoje razloge za čišćenje kontejnera prije procesa punjenja. Liquid Packaging Solutions nudi brojne mašine za ispiranje i pranje boca koje mogu da čiste boce i takođe pomažu u održavanju higijene čitavog procesa pakovanja.

Vjerojatno najpopularnija mašina za čišćenje kontejnera je automatska mašina za ispiranje zraka s invertiranjem. Opisno ime govori vam gotovo sve što trebate znati o ovom dijelu opreme. Koristeći transporter i sistem za indeksiranje, automatski ispirač vazduha pomera kontejnere na položaj ispod mlaznica za ispiranje. Kada postanu na svoje mjesto, posude će se stegnuti i okrenuti preko posude za ispiranje. Mlaznice ispuhuju unutrašnjost posuda čistim zrakom, otpuštajući ostatke i omogućavajući im da se ispuste u posudu za ispiranje. Isprane posude se zatim vraćaju u transporter, otključavaju i šalju u mašinu za punjenje!

Automatske mašine za ispiranje također se mogu proizvesti za korištenje vode ili druge tekućine za čišćenje posuda, ili čak za korištenje kombinacije zraka i vode. Ključna prednost uređaja za ispiranje zraka je nedostatak otpadnog proizvoda kada se voda, proizvod za pakiranje ili druga tekućina koristi za čišćenje boca.

Pet razloga zašto pakeri koriste automatske mašine za ispiranje boca

1. Pomaže u održavanju higijenskog procesa pakiranja

Prije svega, mašine za ispiranje i pranje rublja pomažu da se proces pakiranja održi higijenskim. Čak i ako je sva druga oprema proizvedena kao sanitarni strojevi, boce ili drugi kontejneri uvedeni u proces mogu kontaminirati proizvod. Prašina, krhotine i drugi materijali mogu biti ostavljeni tokom proizvodnje kontejnera, mogu se akumulirati tokom transporta kontejnera ili se čak mogu nakupiti u skladištu čekajući da se koriste. Ugradnja mašine za ispiranje štiti integritet linije za sanitarno pakovanje.

2. Obavezno za određene proizvode ili industrije

Oprema za čišćenje kontejnera je suštinski potrebna za industrije kao što su hrana i piće, farmaceutska, nutricionistička i druga područja u kojima se proizvodi gutaju ili konzumiraju. Određene industrije će biti regulirane pravilima ili zakonima koji će zahtijevati da proizvod ne sadrži zagađivače, kako bi se zaštitili potrošači. Ako pripadate jednoj od ovih industrija, uređaj za ispiranje, pranje ili druga mašina za čišćenje može biti ne samo poželjna, već i neophodna.

3. Svestrane mašinerije

Oprema za čišćenje kontejnera, poput mašina za punjenje, može normalno da rukuje različitim oblicima i veličinama kontejnera. Jednostavna podešavanja stezaljki, šina i drugih komponenti mašine za čišćenje omogućavaju brzu i laku zamenu boca. Osim toga, ove mašine se mogu proizvesti za rukovanje staklenim i plastičnim posudama, kao i za čišćenje unutar boce, izvan boce ili oboje, po želji.

4. Jednostavan za rukovanje

Kao što je gore navedeno, podešavanja opreme za čišćenje kontejnera obično su brza i laka, postižu se bez upotrebe alata. Pored toga, automatske mašine za ispiranje i čišćenje će skoro uvek koristiti PLC sa interfejsom operatera na ekranu osetljivom na dodir. Veoma slično tečnim punilima, interfejs operatera omogućava korisniku mašine da jednostavno unese vreme kašnjenja i trajanja na jednom ekranu. U većini slučajeva može se koristiti i ekran recepta, što znači da se ispravna podešavanja mogu sačuvati i opozvati na brz i jednostavan način.

5. Brzina

Kao i sa svim uređajima za automatsko pakovanje, oprema za automatsko čišćenje kontejnera će pomoći da se ubrza proces pakovanja. Zamislite da isperite ili operete svaku bocu ili kontejner ručno prije nego što ih pošaljete u punionicu, zatvarač, etiketirku ili drugu opremu za pakovanje. Automatska oprema ubrzava proces korištenjem višestrukih glava za ispiranje i kontinuiranim kruženjem boca kroz mašinu kako bi se održao korak s drugom opremom za pakovanje.