Mašina za punjenje i zatvaranje tuba je mašina koja se koristi za punjenje i zatvaranje tuba raznim proizvodima, kao što su kreme, gelovi, losioni, hrana i farmaceutski proizvodi. Mašina radi tako što se prazna epruveta prvo stavlja na mlaznicu za punjenje, koja zatim dozira određenu količinu proizvoda u tubu. Cijev se zatim zapečati na jednom kraju, obično toplinskim zavarivanjem ili savijanjem, a drugi kraj se ili zapečati ili ostavi otvoren kako bi se proizvod izdao.

Mašine za punjenje i zatvaranje cijevi mogu biti ručne ili automatizirane, a mogu biti dizajnirane za punjenje i zaptivanje cijevi različitih veličina i materijala. Ove mašine se obično koriste u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, jer pružaju zgodan i efikasan način za pakovanje i doziranje proizvoda. Neke mašine za punjenje i zatvaranje tuba mogu se integrisati sa drugom opremom za pakovanje, kao što su mašine za zatvaranje i sistemi za etiketiranje, kako bi se stvorila kompletna linija za pakovanje.

Pogledaj video

Automatska mašina za punjenje i zatvaranje tuba (20-60 cevi/min)

Mašina za punjenje i zaptivanje cijevi koristi zatvorenu i poluzatvorenu pastu i tekućinu za punjenje. Nema curenja u zaptivaču, a konzistencija težine i kapaciteta punjenja je dobra. Punjenje, plombiranje i štampa se obavljaju odjednom. Koristi se u kozmetičkoj industriji, lakoj industriji (svakodnevna hemijska industrija), farmaceutskoj industriji, prehrambenoj industriji i drugim industrijama. Mašina je pogodna za proizvode koji biraju tube kao kontejnere za pakovanje. Oprema puni materijale kao što su masti, kreme, gelovi ili tekućine visokog viskoziteta u epruvetu, zatim savija i zatvara rep tube i ispisuje šifru riječi na tubi kako bi proizveo gotov proizvod
Pogledaj video

Poluautomatsko punilo i zaptivač cijevi (rotacijski tip 10-30 cijevi/min)

Ova mašina primjenjuje princip prijenosa. Koristi sistem za podjelu kotača za proreze za pokretanje transportnog stola za povremeno kretanje. Mašina ima 8 ili 10 podzemnih stanica. Očekujte ručno dovođenje cijevi na mašinu, ona može automatski pozicionirati cijevi, napuniti materijal u cijevi, zagrijati i unutar i izvan cijevi, zapečatiti cijevi, pritisnuti kodove i podrezati repove i izlaz gotovih cijevi. Merenje punjenja je precizno pomoću klipa pištolja. Vrijeme grijanja je stabilno i podesivo. Zapečaćeni rep izgleda lijepo i uredno, a podrezivanje je vrlo ravnomjerno. Ova mašina ima stabilne performanse i nema buke i zagađenja tokom proizvodnje. Dio koji je u kontaktu sa materijalom za punjenje izrađen je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika SS 304 ili SS 316 L. Delovi koje je potrebno očistiti su napravljeni od brzopromenljivog uređaja koji se može skinuti i pogodan za pranje. Ako je nekim materijalima potrebna toplinska izolacija, termostat za grijanje može se dodati izvan bačve za hranjenje.
Pogledaj video

Poluautomatsko punjenje i zaptivanje cijevi (linearni tip 6-12 cijevi/min)

Poluautomatska mašina za zaptivanje cevi se uglavnom koristi za proces punjenja, zaptivanja i kodiranja cevi od meke plastike.

Razumna struktura, funkcija, jednostavan rad, precizno punjenje, nesmetan rad, niska razina buke. Programabilni PLC kontroler je usvojen kako bi mašina radila na programirani način, a proces od tečnosti do visokoviskoznog fluidnog materijala (pasta) do punjenja i zaptivanja do označavanja broja serije (uključujući datum proizvodnje) je potpuno automatski. To je punjenje i oprema za zaptivanje aluminijskih cijevi, plastičnih cijevi i spojnih cijevi u kozmetičkoj, farmaceutskoj, prehrambenoj, adhezivnoj i drugim industrijama, u skladu sa zahtjevima GMP standarda.

Pogledaj video

Stroj za punjenje i zatvaranje cijevi velike brzine (80-120 cijevi/min)

Automatska mašina za punjenje i zatvaranje plastičnih/lami tuba je nova oprema za punjenje koju je samostalno razvila i dizajnirala i proizvela naša kompanija, zasnovana na stranim naprednim mašinama za punjenje i zaptivanje i kombinovana sa domaćim stvarnim okolnostima plastičnih/lami cevi. Mašina tip je potpuno zatvoren od nehrđajućeg čelika, pogodan za punjenje i zaptivanje plastičnih/lami cijevi različitih specifikacija, maksimalna brzina doseže 120 cijevi u minuti, stvarna normalna brzina doseže 80 do 120 cijevi u minuti, promjenjiva brzina preko frekventnog pretvarača. Preciznost punjenja je jednaka ili manja od 0,5%. Način zaptivanja plastičnih/lami cijevi je zaptivanje toplim zrakom.

Mašina za punjenje i zatvaranje tuba je mehanički uređaj koji se koristi za punjenje i zatvaranje cijevi raznim proizvodima, uključujući kreme, masti, gelove i paste. Ove mašine se obično koriste u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, jer pružaju isplativ i efikasan način pakovanja proizvoda za distribuciju i prodaju.

U ovom konačnom vodiču ćemo pokriti različite vrste dostupnih mašina za punjenje i zatvaranje tuba, njihove karakteristike i mogućnosti, kao i faktore koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine mašine za vaše poslovanje. Također ćemo razgovarati o različitim metodama punjenja i zatvaranja koje koriste ove mašine i dati neke savjete za njihovo održavanje i rješavanje problema.

Vrste mašina za punjenje i zatvaranje cevi

Postoji nekoliko tipova mašina za punjenje i zatvaranje cevi dostupnih na tržištu, svaka sa svojim skupom karakteristika i mogućnosti. Neki od najčešćih tipova uključuju:

 • Poluautomatske mašine za punjenje i zatvaranje tuba: Ove mašine su ručno upravljane i pogodne su za proizvodnju u malom obimu. Oni su generalno pristupačniji od potpuno automatskih mašina i jednostavni su za rukovanje, što ih čini popularnim izborom za preduzeća koja tek počinju.
 • Potpuno automatske mašine za punjenje i zatvaranje tuba: Ove mašine su potpuno automatizovane i pogodne su za proizvodnju velikih razmera. Obično su skuplji od poluautomatskih mašina i zahtevaju viši nivo obuke rukovaoca. Međutim, oni nude veće brzine proizvodnje i bolju tačnost i konzistentnost, što ih čini dobrim izborom za preduzeća koja žele da povećaju efikasnost i produktivnost.

Karakteristike i mogućnosti

Mašine za punjenje i zatvaranje cijevi dostupne su u različitim veličinama i konfiguracijama kako bi zadovoljile potrebe različitih poduzeća. Neke od ključnih karakteristika i mogućnosti koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine mašine uključuju:

 • Brzina proizvodnje: Brzina proizvodnje mašine za punjenje i zatvaranje cevi je važan faktor koji treba uzeti u obzir, jer će odrediti koliko brzo mašina može da puni i zatvara cevi. Veće brzine proizvodnje su generalno skuplje, ali mogu biti dobra investicija za preduzeća koja žele da povećaju efikasnost i produktivnost.
 • Tačnost punjenja: Preciznost punjenja mašine za punjenje i zatvaranje tuba je važna kako bi se osiguralo da se ispravna količina proizvoda dozira u svaku tubu. Neke mašine su opremljene senzorima težine ili drugim preciznim sistemima za punjenje kako bi se osiguralo precizno punjenje.
 • Kompatibilnost proizvoda: Različite mašine za punjenje i zatvaranje tuba kompatibilne su sa različitim vrstama proizvoda, pa je važno odabrati mašinu koja odgovara vašem specifičnom proizvodu. Na primjer, neke mašine su dizajnirane za upotrebu s viskoznim proizvodima kao što su kreme i masti, dok su druge pogodnije za tanke tekućine ili gelove.
 • Metoda zaptivanja: Postoji nekoliko metoda koje koriste mašine za punjenje i zaptivanje cijevi za zaptivanje cijevi, uključujući toplinsko zaptivanje, ultrazvučno zaptivanje i urezivanje navoja. Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke, stoga je važno odabrati mašinu koja koristi najprikladniju metodu zaptivanja za vaš proizvod.
 • Kompatibilnost veličine cijevi: Mašine za punjenje i zaptivanje cijevi dostupne su u nizu veličina kako bi se prilagodile različitim veličinama cijevi. Važno je odabrati mašinu koja je kompatibilna s veličinom cijevi koje ćete koristiti.
 • Lakoća rada: Ako ste tek počeli da koristite mašinu za punjenje i zatvaranje tuba, važno je da odaberete mašinu koja je laka za rukovanje i održavanje. Neke mašine dolaze sa korisničkim interfejsima i jasnim uputstvima, što može olakšati operaterima da nauče kako da koriste mašinu.
 • Održavanje i popravka: Kao i svaki mehanički uređaj, mašine za punjenje i zatvaranje cijevi zahtijevaju redovno održavanje i možda će ih trebati popravljati s vremena na vrijeme. Važno je odabrati mašinu renomiranog proizvođača koji nudi dobru podršku nakon prodaje, uključujući tehničku pomoć i rezervne dijelove.
 • Certifikacija i usklađenost: Ovisno o vrsti proizvoda koji punite i zatvarate, možda ćete morati osigurati da vaša mašina za punjenje i zatvaranje cijevi ispunjava određene standarde certifikacije i usklađenosti. Na primjer, farmaceutska i prehrambena ambalaža može zahtijevati da mašine ispunjavaju specifične higijenske i sigurnosne standarde.

Metode punjenja i zatvaranja

Postoji nekoliko metoda koje koriste mašine za punjenje i zatvaranje cijevi za punjenje i zatvaranje cijevi. Neke od najčešćih metoda uključuju:

 • Toplotno zaptivanje: Toplotno zaptivanje je uobičajena metoda koja se koristi za zaptivanje cijevi, posebno onih napravljenih od plastičnih ili laminatnih materijala. Uključuje korištenje topline kako bi se materijal otopio zajedno, stvarajući snažno i izdržljivo brtvljenje.
 • Ultrazvučno zaptivanje: Ultrazvučno zaptivanje koristi visokofrekventne zvučne talase za stvaranje toplote i pritiska, koji se koristi za zaptivanje cevi. Ova metoda se obično koristi za zaptivanje cijevi od plastike ili laminata, a poznata je po svojoj preciznosti i brzini.
 • Threading: Uvlačenje navoja uključuje stvaranje zatvarača nalik vijcima na cijevi pritiskanjem prethodno izrezane plastične ili metalne kapice na kraj cijevi. Ova metoda se često koristi za zaptivanje cijevi od plastike ili metala, a poznata je po svojoj jednostavnosti i niskoj cijeni.

Savjeti za održavanje i rješavanje problema s mašinama za punjenje i zatvaranje cijevi

Pravilno održavanje i rješavanje problema mogu pomoći da se osigura da vaša mašina za punjenje i zatvaranje tuba radi efikasno i efektivno. Evo nekoliko savjeta koje treba imati na umu:

 • Slijedite raspored održavanja koji preporučuje proizvođač: Većina mašina za punjenje i zaptivanje tuba dolazi sa preporučenim rasporedom održavanja, koji se treba pridržavati kako bi se osiguralo da mašina radi na najbolji mogući način. To može uključivati čišćenje i podmazivanje, kao i zamjenu istrošenih ili oštećenih dijelova.
 • Održavajte mašinu čistom: Pravilno čišćenje je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da vaša mašina za punjenje i zatvaranje tuba radi glatko i efikasno. Ovo može uključivati redovno čišćenje stanica za punjenje i zaptivanje, kao i okolnih područja mašine.
 • Koristite pravu vrstu maziva: Korištenje odgovarajuće vrste maziva je od suštinskog značaja kako biste osigurali da pokretni dijelovi vaše mašine rade glatko i efikasno. Obavezno koristite mazivo koje preporučuje proizvođač kako biste izbjegli oštećenje stroja.
 • Riješite probleme čim se pojave: Ako primijetite bilo kakve probleme s vašom mašinom za punjenje i zatvaranje tuba, važno je da ih riješite što je prije moguće kako biste izbjegli daljnja oštećenja ili zastoje. To može uključivati konsultacije s priručnikom za uređaj ili kontaktiranje proizvođača za tehničku pomoć.

Zaključak

Mašine za punjenje i zatvaranje tuba su neophodne za preduzeća koja proizvode i pakuju različite proizvode, uključujući kreme, masti, gelove i paste. Ove mašine nude isplativ i efikasan način pakovanja proizvoda za distribuciju i prodaju, a najčešće se koriste u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Prilikom kupovine mašine za punjenje i zatvaranje tuba, važno je uzeti u obzir tip mašine, njene karakteristike i mogućnosti, kao i način punjenja i zatvaranja koji koristi. Pravilno održavanje i rješavanje problema također mogu pomoći da vaša mašina radi efikasno i efektivno.